Imam Bayildi
tłum. omdlały imam, czyli nadziewany bakłażan po Turecku.
Wersja z mielonym; przepis tradycyjny został tutaj lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- Bakłażan (1-2)
- Pomidory całe w puszce
- Papryka czerwona
- Zioła: rozmaryn, oregano, bazylia
- 1/2 główki czosnku
- 2 duże cebule
- olej
- 250g mielonego
- przecier pomidorowy ( mały)
- rosół drobiowy
- mąka kukurydziana/ziemniaczana
- woda
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy w grube plastry ( wyciągnąć z nich trochę miąższu, tworząc tzw. gniazdka), solimy, smarujemy oliwą- Podsmażyć mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (smażyć tak długo aż się zeszkli), dodać rozdrobniony czosnek, pomidory bez skórki, pokrojoną w kostkę paprykę i zioła. Dodajemy również miąższcz z bakłażanów pokrojony w kosteczkę. Wszystko dusimy ok 15 min.
- W osobnym garnku gotujemy sos pomidorowy: woda+ przecier+ rosół drobiowy - przyprawiamy ziołami, czosnkiem. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Gotowy sos wylewamy na blachę.
- Połówki bakłażana nadziać farszem u ułożyć na blaszce w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 C°
- W wersji wegetariańskiej po prostu rezygnujemy z mięsa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz