Omdlały Imam - Imam Bayildi

Imam Bayildi 

tłum. omdlały imam, czyli nadziewany bakłażan po Turecku. 

Wersja z mielonym; przepis tradycyjny został tutaj lekko zmodyfikowany.




Składniki: 

  • Bakłażan (1-2)
  • Pomidory całe w puszce
  • Papryka czerwona
  • Zioła: rozmaryn, oregano, bazylia
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 duże cebule
  • olej
  • 250g mielonego
  • przecier pomidorowy ( mały)
  • rosół drobiowy
  • mąka kukurydziana/ziemniaczana
  • woda




    Sposób przygotowania:

  • Bakłażany kroimy w grube plastry ( wyciągnąć z nich trochę miąższu, tworząc tzw. gniazdka), solimy, smarujemy oliwą
  • Podsmażyć mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (smażyć tak długo aż się zeszkli), dodać rozdrobniony czosnek, pomidory bez skórki, pokrojoną w kostkę paprykę i zioła. Dodajemy również miąższcz z bakłażanów pokrojony w kosteczkę. Wszystko dusimy ok 15 min.
  • W osobnym garnku gotujemy sos pomidorowy: woda+ przecier+ rosół drobiowy - przyprawiamy ziołami, czosnkiem. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Gotowy sos wylewamy na blachę.
  • Połówki bakłażana nadziać farszem u ułożyć na blaszce w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 C°
  • W wersji wegetariańskiej po prostu rezygnujemy z mięsa.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: