Chun juan - Sajgonki

Sajgonki w wersji chińskiej.
春卷
Nazwa "sajgonki" pochodzi od nazwy miasta, bądź też rzeki, które znajdują się w Wietnamie.
Popularne nie tylko tam, ale w całej Azji Południowo-Wschodniej.
 

Składniki:

  • olej do smażenia
  • papier ryżowy

    Farsz:

  • sos sojowy
  • mięso mielone (smażone)
  • cebulka krojona w kostkę (smażona)
  • kiełki mung
  • marchewka krojona w słupek
  • grzybki mun krojone w paseczki
  • kapusta pekińska
  • por
  • czosnek

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki wędrujądo jednej miski. Przyprawiając je sosem sojowym uważamy aby nie było go za dużo - farsz nie powinień być zbyt mokry. Moczymy papier ryżowy w letniej wodzie,układamy farsz i zwijamy.  Smażymy na oleju.

Co zrobić aby nie pękały w trakcie smażenia?

  • Papier ryżowy powinien być gruby i szczelnie zamykać farsz. Najczęsciej  spotykany papier ryżowy w polsce, to papier producenta TaoTao. Mamy do wyboru dwie wersje - małe placuszki duże. W przypadku małych, konieczne jest użycie 2 szt. jednocześnie; jeśli  uda nam się kupić duże placuszki, starczy jeden. Duże można wzmocnić jednym małym.
  • Farsz:  Powinien zawierac jak najmniej "wody".
  • Już po przygotowaniu sajgonek gotowych do smażenia, warto dać im  30-40min  by nieco wyschły ( papier ryżowy wchłonie nadmiar sosu sojowego).

  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: