Składniki:
- olej do smażenia
- papier ryżowy
Farsz:
sos sojowy- mięso mielone (smażone)
- cebulka krojona w kostkę (smażona)
- kiełki mung
- marchewka krojona w słupek
- grzybki mun krojone w paseczki
- kapusta pekińska
- por
- czosnek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wędrujądo jednej miski. Przyprawiając je sosem sojowym uważamy aby nie było go za dużo - farsz nie powinień być zbyt mokry. Moczymy papier ryżowy w letniej wodzie,układamy farsz i zwijamy. Smażymy na oleju.
Co zrobić aby nie pękały w trakcie smażenia?
- Papier ryżowy powinien być gruby i szczelnie zamykać farsz. Najczęsciej spotykany papier ryżowy w polsce, to papier producenta TaoTao. Mamy do wyboru dwie wersje - małe placuszki duże. W przypadku małych, konieczne jest użycie 2 szt. jednocześnie; jeśli uda nam się kupić duże placuszki, starczy jeden. Duże można wzmocnić jednym małym.
- Farsz: Powinien zawierac jak najmniej "wody".
- Już po przygotowaniu sajgonek gotowych do smażenia, warto dać im 30-40min by nieco wyschły ( papier ryżowy wchłonie nadmiar sosu sojowego).
0 komentarze:
Prześlij komentarz