Kurczak z pomarańczami

 Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 marchewka krojona w słupek
  •  3cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomarańcza
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200ml soku pomarańczowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sos sojowy ciemny
  • rosól drobiowy w proszku
  • łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Podsmażamy cebule, marchewkę i czosnek na oleju. Dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka  i posiekany imbir, smażymy.

Do podsmażonych warzyw z kurczakiem dodajemy wcześniej przygotowany sos na soku pomarańczowym -  można go przyprawić sosem sojowym lub ograniczyć się jedynie do dodania soli. 

Na końcu dodajemy pmarańcze.

Podajemy z ryżem, lub smażonym makaronem.

 WOK- Proste przepisy na smaczne potrawy

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: