Gu lao zhurou (China) - słodko-kwaśna wieprzowina


Składniki:

  • 400g wieprzowiny
  • 4 czarne grzybki
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • cebula dymka
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa zielonej papryki ( ja niestety nie miałam)
  • 4 krązki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia 

MARYNATA:

  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka wina ryżowego
  • sól i pieprz
  • glutaminian sodu
  • przyprawa 5 smaków

CIASTO/PANIERKA:

  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 

SOS SŁODKO KWAŚNY:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka soku ananasowego
  • łyżka sosu sojowego
 


Sposób przygotowania:

Mieszamy mięso z marynatą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Smazymy warzywa, dodajemy sos słodko kwaśny.Marynowane mięso obtaczamy w panierce, kolejno smażymy na głębokim oleju. Podajemy  z sosem słodko-kwaśnym, na ryżu.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: