Onigiri

Onigiri (御握り; おにぎり), znane także jako omusubi (御結び; おむすび) to popularna potrawa w Japonii. Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowaną śliwką (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) etc. Farsz jest zazwyczaj słony aby ochronić ryż przed zepsuciem. Obecnie onigiri jest jednym ze popularniejszych przekąsek w Japonii.(wikipedia)

Składniki:

  • ryż
  • ocet ryżowy
  • sól
  • cukier
  • nori
  • Dodatki: łosoś,ikra, krewetka (...)

 

Forujemy trójkąty z ryżu, nie zapominając o nadzieniu.

Kolejno każdy trójkąt zawijamy w nori. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: