Kappa maki

 ..czyli  rolki maki z ogórkiem układanym na ryżu  z drobiną wasabi  i  zawijanym w płat alg nori.




 Moje w wersji naka maki  :)
Hoso maki = małe maki (2-3cm)
Naka maki = średnie maki (3-4cm)
Futo maki = duże maki (4-6cm)






Składniki: 
  • ryż do sushi, ugotowany
  • ocet ryżowy
  • sól
  • cukier
  • ogórek
  • nori
  • wasabi
  • mata bambusowa 

Zaprawa do ryżu:  Ocet ryżowy + sól + cukier. 

 Sposób zwijania rolek: 

Kładziemy liść nori na matę bambusową, błyszczącą stroną do dołu. Dociągmy liść do krawędzi maty. Nabieramy na palec odrobinę wasabi i przeciągamy palcem wzdłuż  suchego liścia. 

Pokrywamy liść  warstwą cienką ryżu i układamy dodatki. Ryż dość mocno się klei, dlatego warto mieć zawsze miseczkę wody w pogotowiu. W mokrych rękach klei się nieco mniej :) Ryżu powinno być tyle, aby "obejmował" ułożone na nim dodatki i  po przecięciu rolki, nori nie tworzyło wewnątrz rolki spirali. Przy wersji mini, wystaczy nam połowa liścia nori - przykrywamy ryżem  4/5 powierzchni liścia.

Zwijamy: 

Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie a kciuków używamy do zwijania.

Brzmi skomplikowanie, ale procedura jest prosta i z biegiem czasu napewno  wypracujesz swój własny sposób na zwijanie. Jest to w zasadzie najłatwiejszy krok w przygotowaniu rolek :) Gotową rolkę, zawiniętą w mate  lekko dociskamy aby się nam nie rozpadła. Odkładamy na chwilę na bok, pozwalając wilgoci z ryżu przeniknąc do nori.

Kroimy rolkę na  mniejsze kawałki, zaczynając od środka - przekrojenia jej na połowę. Kolejno każdą z dwóch  części znowu kroimy na pół. Otrzymamy tym sposobem takiej samej wielkości kawałki.

Końcówek rolki z wystającymi z nich dodatkami, nie eksponujemy na talerzu.   

Obrazki:http://quamut.com/quamut/making_sushi

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: