Shoyu - japońskie sosy sojowe

Leksykon japońskich Shoyu – sosów sojowych


W Japonii wyróznia się 5 rodzajów: 
  • Sosy o bardzo intensywnym smaku "Koikuchi-Shouyu" - odpowiedni do ryb i  różnego rodzaju mięs.
  • Sos o delikatnym smaku, tzw. lekki "Usukuchi-Shouyu" - odpowiedni do  przyprawiania dań warzywnych, mięsnych  i jako przyprawa do zup.
  • Pierwotna forma sosu sojowego "Tamari-Shouyu" -   sos o bardzo ciemnym kolorze, idealny do pieczeńi - dodaje im czerwonego koloru.
  • Podwójnie fermentowane sosy sojowe "Saishikomi-Shouyu" - idealny do dipów, sashimi, sushi... 
  • Biały sos sojowy "Shiro-Shouyu" - bardzo jasnego koloru, pasuje do zupy Undon, Nabe-Ryouri i dań z warzywami.

http://www.kirchenweb.at/kochrezepte/

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: