Składniki:
- 1L tajskiego rosołu drobiowego Nam Cheua Gai lub zwykłego rosołu drobiowego.
- 150g mielonej wieprzowiny lub kurczaka
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- szczypta swieżo zmielonego bialego pieprzu
- 3 ziarenka bialego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 50g makaronu sojowego (nitki)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 6 grzybków mun
- szczypta cukru
- korzeń imbiru( mój wymysł)
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
Mięso mielone, pieprz i sos sojowy wymieszać, kolejno uformować małe kuleczki.
Z czosnku, wywaru drobiowego, grzybków mun, imbiru i cukru ugotować zupę. Gotujemy w niej wczesniej przygotowane kuleczki. Gotową zupę przyprawiamy sosem rybnym.
Zupę podajemy z kuleczkami, dekorujemy kolendrą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz