Gaeng Jued Woon Sen ( Tajlandia)

Tajskim zwyczajem jest podawanie wszystkich dań naraz, a tę łagodną zupę chińskiego pochodzenia umieszcza się pomiędzy innymi,niezwykle ostrymi daniami, by koiła podniebienia i przygotowywała je na kolejne, bardzo intensywne smaki [R. Makłowicz - Fuzja Smaków]


Składniki:

  • 1L  tajskiego rosołu drobiowego Nam Cheua Gai lub zwykłego rosołu drobiowego.
  • 150g mielonej wieprzowiny lub kurczaka  
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • szczypta swieżo zmielonego bialego pieprzu
  • 3 ziarenka bialego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku 
  • 50g makaronu sojowego (nitki)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 6 grzybków mun
  • szczypta cukru
  • korzeń imbiru( mój wymysł)
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania:

Mięso mielone, pieprz  i sos sojowy wymieszać, kolejno uformować małe kuleczki. 

Z czosnku, wywaru drobiowego, grzybków  mun, imbiru i cukru ugotować zupę. Gotujemy w niej wczesniej przygotowane kuleczki.  Gotową zupę przyprawiamy sosem rybnym.

Zupę podajemy z kuleczkami, dekorujemy kolendrą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: