Przepis podpatrzony u anuc , stosunkowo łatwy do wykonania.
U mnie w wersji bez orzechów.
Składniki:
- 100g skrobii
- 1l wody/soku
- 250g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżka pektyny (opcjonalnie) - dałam żelatyny
- Dodatki smakowe/barwniki np. 2 łyżeczki wody różanej
- orzechy - ok 2 garści
- skrobia i cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Z połowy wody, cukry i soku cytrynowego gotujemy syrop. Ze skrobii, reszty wody, żelatyny gotujemy kisiel. Łączymy syrop z kisielem, gotując go jeszcze ok 30 minut (ważne!). Wlewamy do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy. Gotowe galaretki obtaczamy w mieszance skrobii i cukru-pudru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz