Türkisch Delight Loukoum - tureckie galaretki

Przepis podpatrzony u anuc , stosunkowo łatwy do wykonania.

U mnie w wersji bez orzechów.

Składniki:

  • 100g skrobii
  • 1l wody/soku
  • 250g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżka pektyny (opcjonalnie) - dałam żelatyny
  • Dodatki smakowe/barwniki np. 2 łyżeczki wody różanej
  • orzechy - ok 2 garści
  • skrobia i cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Z połowy wody, cukry i soku cytrynowego gotujemy syrop. Ze skrobii, reszty wody, żelatyny gotujemy kisiel. Łączymy syrop z kisielem, gotując go jeszcze  ok 30 minut (ważne!). Wlewamy do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy. Gotowe galaretki obtaczamy w mieszance skrobii i cukru-pudru.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: