Pierożki Won-Ton

Farsz:

  • 250g mięsa mielonego
  • 3 łyżli sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • łyzeczka cukru
  • szczypta soli
  • 5 kropel oleju sezamowego
  • mała cebulka (posiekana)
  • mąka kukurydziana
  • 2cm imbiru

Ciasto:

  •  2 1/2 szklanki mąki przennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • zimna woda

Farsz: rzucamy wszystko do jednej miseczki,mieszamy - gotowe.

Ciasto: Do miski przesiewamy mąke, zalewamy wrzątkiem, zagniatamy do chwili  otrzymania zupełnie gładkiej masy. Wałkujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kwadraty o boku 5cm ( ja pomogłam sobie szklanką - wyszły kółka). Ukłdamy trochę farszu na środku ciasta, składamy na pół, zawijamy do środka brzegi i ściskamy razem zawinięte końcówki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: