Thịt bò kho Hue - wołowina z trawą cytrynową

Rozpływająca sięw ustach wołowoina, pachnąca trawą cytrynową i imbirem.

Wiem że to danie kuchni wietnamskiej...nie pamiętam jednak skąd wzięłam ten przepis. Znaleziony dawno, dawno temu na sieci...

Składniki:

  • wołowina

Składniki na marynatę:

  • czosnek
  • szafran 0,15g
  • sól
  • cukier
  • trawa cytrynowa ( siekana lub w proszku)
  • cebula
  • kardamon
  • chili
  • imbir
  • sos rybny
  • pieprz

Wyzej wymienione składniki wymieszać w miseczce i zamarynować w niej wołowinę krojoną w kostkę. Czas marynowania - min. 1h.

Kolejno mięso usmażyc na oleju, dodać wody, pozostawiając na małym ogniu 1-2h.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: