Zmodyfikowany przepis na Nasi Goreng z krewetkami.
Składniki:
- ryż gotowany, schłodzony
- 100g cebulki, szarlotki
- 6 łyżek oleju
- 250g mięsa wieprzowego krojonego z cieniutkie paseczki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru ( mój wymysł)
- 150g poru
- 150g marchewski
- 150g kiełków fasoli
- łyżeczka pasty krewetkowej
- 150g krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sambal tjampoer (sambal z pastąkrewetkową)
- kurkuma i curry
- rosół drobiowy (zależnie od zapotrzebowania)
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę, czosnek, imbir smażymy na głębokim oleju, dodajemy mięso, krewetki, marchewkę.
2. Kolejno dorzucamy wszystkie warzywa, gotowany ryż - smażymy. Całośc przyprawiamy miksturą rosołu drobiowego z dodatkiem sosu sojowego, soku cytrynowego i cukru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz