Yaki Gyōza
ギョーザ
Yaki Gyōza (jap. ギョーザ) to ciasto nadziewane dodatkami, pierwotnie pochodzącez Chin i znane tam pod nazwą Jiăozi ( 餃子). W Korei nazywane Namen Mandu (kor. 만두). Przywędrowały do Japonii w 1940 roku. Gyōza róznią się od chińskich Jiăozi ilością czosnku i pozostałych przypraw dodawanych do farszu. Mniej przyprawione, stąd zwykle podawane z mocno przyprawionym sosem, którego głownymi składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i sezam - sos nazywany Tare (jap. タレ).
Farsz na ok 30 szt:
- 200g mielonego mięsa
- 30 kawałków ciasta
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 małamarchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/4 głowki białej kapusty
- 50ml wody
- olej do smażenia lub woda do gotowania
Sposób przygotowania:
Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, dodajemy pozostałe składniki.
- 250g mąki
- 100mlwody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mieszamy jajko z wodą i solą; dodajemy stopniowo do mąki cały czas zagniatając. Zależnie od potrzeb, dodajemy wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 min do lodówki.
http://www.nekobento.com/
0 komentarze:
Prześlij komentarz