Yaki-Gyōza ( Japan)



Yaki Gyōza

ギョーザ


Yaki Gyōza (jap. ギョーザ) to ciasto nadziewane dodatkami, pierwotnie pochodzącez Chin i znane tam pod nazwą Jiăozi ( 餃子). W Korei nazywane Namen Mandu (kor. 만두).  Przywędrowały do Japonii w 1940 roku.  Gyōza róznią się od chińskich  Jiăozi  ilością czosnku  i pozostałych przypraw dodawanych do farszu. Mniej przyprawione, stąd zwykle podawane z  mocno przyprawionym sosem, którego głownymi składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i sezam  -   sos nazywany Tare (jap. タレ).


Farsz na ok 30 szt:

  • 200g mielonego mięsa
  • 30 kawałków ciasta
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 małamarchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/4 głowki białej kapusty
  • 50ml wody
  • olej do smażenia lub woda do gotowania


Sposób przygotowania:

Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, dodajemy pozostałe składniki.

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 100mlwody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy jajko z wodą i solą; dodajemy stopniowo do mąki  cały czas zagniatając. Zależnie od potrzeb, dodajemy wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 min do lodówki.





http://www.nekobento.com/

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obserwują: