"Żółta zupa"
Tom Kha Gai
Jedna z wielu wariacji tradycyjnej tajskiej zupy kokosowej Tom Kha Gai - z imbirem i kurkumą.
Ilość składników dowolna. Na średniej wielkości garnek przypadają minimum 2 filety z kurczaka i puszka mleczka kokosowego. Jeśli nie mamy pod ręką mleczka kokosowego możemy dorzucić garść wiórek kokosowych i dodać śmietanki, bądz też ugotować wiórki w zwykłym mleku czyli tzw. mleczko kokosowe własnej roboty. Z mleczkiem kokosowym własnej roboty należy uważać (!) - dodajemy go na końcu, ponieważ mleko może się zwarzyć!
Nie oszczędzajmy również z czosnkiem i imbirem - 5 małych ząbków na średniej wielkości garnek to minimum ;-)
Składniki:
- filet z kurczaka krojony w kosteczkę
- czosnek
- imbir
- kurkuma
- curry
- kilka krązków suszonego chili
- pieprz
- sól
- rosół drobiowy
- mleczko kokosowe
- cumin
- trawa cytrynowa w proszku ( bez, ani rusz... )
Sposób przygotowania:
1. Smażymy kurczaka na oleju z czosnkiem i imbirem; dodajemy rosołu drobiowego i mleczko kokosowe.
2. Przyprawiamy: kurkuma, curry, chili, cumin, pieprz, sól. Przyprawiamy jeszcze raz czosnkiem i imbirem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz